Dirigent

Marcel's dirigeercarriere begon hij als dirigent van de jeugdorkesten van de PTT-fanfare Hengelo en de Harmonie Wierden. Zijn eerste "grote" orkest was Soli Deo Gloria Enschede, en ook was hij een aantal jaren dirigent van de Koninklijke Leo Harmonie in dezelfde plaats. Ook dirigeerde hij de fanfares Gregorius Hertme en St. Caecilia Geesteren. Op dit moment is hij dirigent van de Bornse Harmonie, waar hij zowel het C-, het B- en het A-orkest dirigeert. Met deze orkesten behaalde hij verschillende prijzen. In chronologische volgorde hier een overzicht.

Jaar Orkest Plaats Prijs
1998 Bornse Harmonie Venlo 1e prijs + promotie naar 2e afdeling
2001 Bornse Harmonie Veenendaal 1e prijs 2e afdeling
2002 Leo Harmonie Eibergen 1e prijs met promotie naar 2e afdeling
2004 Bornse Harmonie Enschede 1e prijs + promotie naar 4e divisie
2005 Bornse Harmonie Arnhem Topconcours, landskampioen, 5e divisie
2006 St. Caecilia Geesteren Beuningen 1e prijs 5e divisie
2007 Bornse Harmonie Zaandam 1e prijs & promotie naar 3e divisie
2009 Gregorius Hertme Zaandam 2e prijs 3e divisie
2011 Bornse Harmonie Enschede 1e prijs 3e divisie

Zeker zo belangrijk als concoursen vind Marcel het geven van mooie concerten, die voor zowel muzikanten interessant zijn om te spelen, als voor het publiek om naar te luisteren en kijken. Daarom kiest hij graag programma’s uit met visuele aspecten en solisten, uit eigen orkest maar ook gastspelers. Zo heeft hij gewerkt met solisten als Andre Krone, Corine Leferink, Nelleke en Jasmijn Kuijpers, Diet Gerritsen, Nico Schaap, Sarah Bouwer, Albert Westerhof, Paul Homan (zang) Marco Onstenk (vibrafoon) Herbert Vreeman en Leo Harmsen (trompet), Paul Rademaker (trombone), Maaike Bosscher (harp), Jozef Kolmschot en Edwin Steggink (midwinterhoorn, alpenhoorn en hoorn), Marije Toenink (cello), Laurens ten Den (verteller), Janneke Huizinga (jodelares) en vele meer. Ook werkt hij graag samen met koren, zoals het Oldenzaals Stadsjongenskoor, de Cantorij van de Lambertus Hengelo, Mix, het Borns Kleinkoor, en jongerenkoren als Impajoko en Con Brio.

Als dirigent valt Marcel Bergboer regelmatig in bij diverse orkesten, waaronder bij zijn eigen orkest, de Douane Harmonie Nederland.